Bologna 2013

Idén is ellátogattam Bolognába talán a világ legrangosabb Nemzetközi Gyerekkönyvfesztiváljára. Baukó Detti illusztrátor barátnőmmel közösen vágtunk neki a nagy útnak, és tárgyalásoknak. Ez a hely minden évben lenyűgöz. Hatalmas nagy területen, 4 épületben sorakoznak fel kiállítók, hihetetlen standokkal, és könyvekkel. Rengeteg izgalmas arc, sorstárs hömpölyög a sorok között. A fesztiválon leginkább kiadók tárgyalnak egymással, vesznek-adnak könyveket. Sok kiadó illusztrátorokat is keres, és ez az a hely, ahol a legrangosabb kiadókkal személyesen tud találkozni az ember, prezentálni a munkáit. Idén mi is készültünk ezekre a találkozásokra.


Minden évben több kiállítást lehet megtekinteni. Egyrészt a Bologna Fair pályázat kiállítottjait, akiknek a munkáiból minden évben készül katalógus is. Idén az irániak és japánok munkái nyűgöztek le leginkább. Képeket a hivatalos oldalon repró fotó minőségben tudtok megnézni, ezért én itt inkább csak a kiállítás hangulatát mutatom meg nektek.
Idén Peter Sís volt a fiction kategória győztese. Ő kapott egy önálló kiállítási pavilont, a többi díjazott mellett.

 

Az idei év díszvendégei a svédek voltak. Ilyenkor bemutatkozási lehetőséget kap az adott ország a központi területen. A mostani kiállítás egy külön északi világot csempészett a fesztiválra. Nagyon kedveltem a csarnokban úszkáló óriási léghajókat, amiket a gyerekközpontú svédek egy kislánnyal és egy kisfiúval terveztettek. A kiállítás területén világos fa burkolatot helyeztek el, a kiállított képek előtt pedig padokat, pihenőket, így teljes nyugalomban lehetett csodálni az eredeti képeket. Minden művésznek egy külön pódiuma volt, az eredeti munkák mellett mindenkinél a könyvbéli alkalmazásokat is meg lehetett tekinteni. A kiállítás közepén pedig óriási könyvkupacból válogathattunk a svéd gyerekkönyvek közül.

 
 Itt éppen Detti rakosgatja ki a maga plakátjait. Az enyém már a falon piroslik :) Bár elsők közt igyekeztünk megérkezni a kiállításra, már alig találtunk szabad felületet.
A fesztivál sajátossága és amolyan fűszere, ez a hatalmas nagy fal, tele plakátokkal. Itt minden illusztrátor kihelyezi a maga lenyomatát, plakátját, szórólapjait, névjegykártyáját. Sok egészen sajátos megoldás is látható, dobozkák ezer variációja, kis akasztók, domborművek, próbálják magukhoz vonzani a tekinteteket.


Ennek a helynek a neve: Illustrators Café. (volt még Authors Café, és Digital Café, Translators Café is). Ezen a helyen folytak az illusztrátor konferenciák. Többnyire olasz és angol nyelven. Peter Sís-szel volt egy beszélgetés, az idei zsűrivel, különböző jogi, szerzői jogi kérdésekről lehetett kerekasztal beszélgetéseket hallgatni, a gyerekek jogairól volt például egy előadás és a díszvendég svéd szerzőkkel, illusztrátorokkal találkozhattunk itt. 
Az Authors Café előadásai között szerepelt: A 70-es évek könyvkiadása, A Harry Potter kiadása és a 90-es évek forradalma a Bloomsbury kiadóval, az Ibby 2013-as konferencia beszélgetése, Roald Dahl narratív világáról a Pinguin kiadóval. A Digital Café tematikáját ide kattintva találjátok meg hamarosan.


Így folytak a tárgyalások, itt éppen Dettit dokumentálom a Lirabell kiadónál. Náluk hatalmas sorok voltak állandóan, mindenkivel türelmesek voltak, sokat lehet tanulni a velük való konzultálásban.
Néhány kiállítót láthattok itt, köztük a magyar pavilont is.
Mi nagyon boldogan és elégedetten tértünk haza, sok lehetőséggel, feltöltődve, és készülve a következő fesztiválra.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Scotland 2017